Kookpottengerammel / 1

Ik weet niet wat ik zoek. Ik zoek wat ik niet weet. Ik zoek niets, weet niets. Alleen dat ik moest gaan.
Of om het met Picasso te zeggen:
‘Si l’on sait exactement ce qu’on va faire, à quoi bon le faire ?’

Taksim brandt

Taksim brandt

Balkonprotest

Balkonprotest

 

 

 

 

 

 

[een logboek, eerste impressies, ongefilterd, snel en niet erg ‘netjes’ geschreven met snelle beelden, impressies ook. Op fb ben ik een iPhone-reeksje begonnen in zwart-wit begonnen. Andere insteek, eens kijken hoe goed die wordt. En vooral: ik moet HIER zijn, niet achter een laptop, dat spreekt =:-]

Istanbul. Helemaal vlotjes aangekomen, met de metro de stad in zoals mij was aangeraden. Geen van de bussen rijdt nog tot Taksim, de hub voor zowat alles in Istanbul. ‘LOL’, had Nurgül, een van mijn Turkse vriendinnen eraan toegevoegd.

Vanavond niet naar het actiecentrum. Half zes al op en KEIverkouden.
Morgenochtend gaan we op stap, naar ‘The Zone’.

Vanaf het balkon bij Nurgül en Mariana waar ik logeer, geluisterd en gekeken. Uitkijk op de Bosporus…! Zoooooo’n wijze plek waar die wonen. Met vier, en ik zie hier net nog wat volk aanwaaien dat komt crashen…

Elke avond om stipt 21u kloppen door de hele stad mensen op potten en pannen, en blazen ze met alles wat ze kunnen vastkrijgen: voetbaltoeters, trompetten, vingers. Gedurende een half uurtje of zo. Als je hoog zicht hebt zoals hier, zie je her en der mensen op balkons enthousiast staan lawaai maken. Grappig en tof! Filmpje gemaakt.
Kortom, ik ben hier dus nog niet klaar.
En ik zoek naar nog-niet-geziene beelden EN een invalshoek die interessante kan zijn voor ‘bij ons’. Geeft me gelijk een excuus om mijn neus her en der in te steken.

En nog:

• Weet je dat CNN Turkey op het moment van het begin van de rellen een docu over pinguïns uitzond? Wel, dat is nu een van de grappen van de betogers! Sommigen gebruiken pinguïnmaskers, of ze monteren videoclips met een split screen met een halve pinguïndocumentaire ernaast. Mensen hebben ook gebeld naar de tv-zenders ‘of ze asjeblieft die docu nog eens wilden uitzenden want dat ze die gemist hebben omdat ze op Taksim aan het protesteren waren’… =:-]

• In de hele actiezone rond Istiklal/Taksim (heel groot; er zijn al kaarten [*] met daarop welke groepen waar hun zone hebben!) lopen al verkopers rond met gasmaskers van allerlei soorten en T-shirts met protestslogans (allemaal Turks). Met geluk bots ik op een pinguïnmasker-verkoper… stel je voor!

Wuiven vanuit Constantinopel ! (kruisvaarderiaans maar het ronkt zo waanzinnig goed! =,-]

Trui’s dag #1 – 8 juni 2013 – Gezi Park en Taksim Square, Istanbul

[*] Twee jaar later, bij een update van mijn website, vind ik dit belangrijk materiaal: ‘PostVirtual’ heeft zich vanaf haar/zijn aankomst in de Gezi Park protesten bezig gehouden met het tekenen van kaarten. De blog post met handgetekende kaarten heet Historic Atlas of Gezi Park. Zij/hij schrijft: ‘One of my primary objectives was to leave a map of this place, for the historical record. The reason is obvious. Temporary Autonomous Zones are highly evanescent. You have to catch them straight away.’

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.